Новини 16:55

Український аграрний сектор наразі неадекватно реагує на кліматичні зміни

Глобальне потепління може мати для України як негативні, так і позитивні наслідки. Усе залежить від того, чи зможе її економіка вчасно адаптуватись до змін клімату. Про це пише Олександр Горин у черговому числі «Українського тижня».

Автор відзначає, що український аграрний сектор наразі не зовсім адекватно реагує на кліматичні зміни, обравши найлегший шлях. Чимало господарств, щоб мінімізувати втрати від природних катаклізмів, переорієнтовуються на технічні культури, які є стійкішими до негоди. Зокрема, активно зростає вирощування ріпаку (замість пшениці та овочевих культур), особливо в Криму, на Одещині, Миколаївщині та Херсонщині.

«У 2008 році Україна була на першому місці в Європі за площею його посівів – разом із соняшником він займає 1/5 усіх посівних площ. Експерти вже встигли охрестити цю культуру екологічною зброєю проти нашої країни, що виснажує ґрунти, перетворюючи чорноземи на непридатні для сільського господарства землі», - пише автор.

Тим часом у східних регіонах у зв’язку з традиційною для останніх роківпосухою значно зменшується вирощування овочевих, зокрема картоплі, буряку, огірків, капусти, що впливає на продовольче забезпечення населення.

«Капустяні», «картопляні», «цукрові» та «гречані» кризи в Україні в останні десятиліття є тривожним сигналом на тлі подальшого загострення продовольчої ситуації у світі. Через соціально-економічні хвороби і вразливість сільськогосподарського комплексу до світової кон’юнктури сільське населення буде особливо чутливим до наслідків кліматичних змін», - відзначає автор.

Більше про те, які наслідки може мати для України глобальне потепління, читайте у статті «Нова кліматична ера» у №29 Тижня.

схожі новини

Новини RedTram

Loading...